Återvinning

Tack för att du sorterar ditt avfall

Det vinner du, bostadsrättsföreningen och omvärlden på. När vi sopsorterar gör vi det möjligt att det vi använt kan användas igen, istället för att avfallet hamnar på sopberg. Det allra mesta som vi använder i hushållet kan återvinnas på något sätt.

Föreningens återvinningsrum nås från Sankt Göransgatan 96 eller från innergården, öppet varje dag kl 07:00-21:00. Du kan öppna med samma nyckelbricka som går till port, tvättstuga, källare samt cykel- och barnvagnsrum.

Matavfallsinsamling kommer att bli obligatorisk i Stockholms stad fr.o.m. 1 januari 2023. Matavfallet återvinns till biogas och biogödsel.

Det avfall som återvinningsrummen i bostadsrättsföreningen Herden 8 kan ta hand om är i huvudsak förpackningar av glas, papper, metall och plast. Det motsvarar de återvinningsstationer, som finns ute på stan och som förpackningsindustrin har ansvar för. I föreningens återvinningsrum kan vi dessutom ta hand om matavfall, mindre elavfall, batterier, ljuskällor, farligt avfall i mindre mängder och mindre grovt avfall, men inte större mängder farligt avfall, t.ex. kemikalier och färgrester, trädgårdsavfall och skrymmande avfall, t.ex. möbler.

För att så mycket som möjligt ska kunna återvinnas behöver vi din hjälp. Förpackningarna ska vara helt tömda och någorlunda torra. Om du har förpackningar gjorda av flera material så plockar du isär i första hand. I andra hand, om det inte går att plocka isär, sorterar du efter det material som du uppskattar väger mest.

Håll rent! Lämna aldrig avfall utanför kärlen! Det blir skräpigt, skapar otrivsel i vårt nyrenoverade återvinningsrum och kan kosta föreningen extra.

Allmän information om sortering av avfall finns hos Stockholm Vatten och Avfall.

Här finns information om Kungsholmens miljöstation.

Här finns information om Bromma återvinningscentral.

Så här sorterar du i brf Herden 8:

A. I sopnedkasten

- HUSHÅLLSAVFALL

Brännbart restavfall som ryms i sopnedkasten för hushållsavfall och som inte kan sorteras på annat sätt

JA: Exempel: Diskborstar, presentpapper, fönsterkuvert, bioplastpåsar/majsstärkelsepåsar, blommor, ört-/salladskrukor, krukväxter, tvättservetter, blöjor, bindor, damm, dammsugarpåsar, glass/ät-/grillpinnar, vinkorkar, kapsyler, gräs, jord, trädgårdsavfall, kattsand, husdjursströ, servetter med tryck/färg, snus, cigaretter, aska, stearinljus.

B. I återvinningsrummen

- MATAVFALL

JA: Bröd, äggskal, pasta, ris, grönsaker, frukt, kött, fisk, skaldjur, teblad, tepåsar, kaffesump, filter, ofärgat hushållspapper mm.

Särskilda papperspåsar till avfallet finns att hämta i ett av återvinningsrummen. Om avfallet är blött: Låt rinna av, lägg sedan i hushållspapper och använd dubbla påsar för att förhindra att påsen går sönder, innehållet rinner ut i kärlet, det blir kladdigt och ger dålig lukt. Även COOP:s papperspåsar för grönsaker och frukt i lösvikt duger bra för matavfall.

NEJ: Färgade servetter och hushållspapper lämnas i HUSHÅLLSAVFALL.

NEJ: Bioplastpåsar/majsstärkelsepåsar, blommor, ört-/salladskrukor, krukväxter, blöjor, bindor, damm, dammsugarpåsar, glass/ät-/grillpinnar, vinkorkar, kapsyler, gräs, jord, trädgårdsavfall, kattsand, husdjursströ, servetter med tryck/färg, snus, cigaretter, aska, stearinljus. Detta lämnar du i HUSHÅLLSAVFALL eller till återvinningsstation/central.

NEJ: Matolja sorteras som FARLIGT AVFALL.

- PLASTFÖRPACKNINGAR

Obs! Endast förpackningar av plast!

JA: Exempel: Flaskor, burkar, plastpåsar, refillpaket, plasttuber, chipspåsar och frigolit. Ta av korkar och lock. Töm din påse med plastförpackningar i kärlet så att deligger var för sig. Det underlättar senare i återvinningen.

NEJ: Plastprodukter som inte är förpackningar sorteras som GROVAVFALL, till exempel leksaker och husgeråd. Returflaskor lämnas mot pant i butik.

- PAPPERSFÖRPACKNINGAR och PAPPER

JA: Exempel: Pasta-, mjölk- och juicepaket, papperspåsar, skokartonger, toarullar och wellpapplådor, kuvert, böcker, tidningar, reklamblad och liknande. Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större för att spara utrymme.

NEJ: Presentpapper, fönsterkuvert, tvättservetter m.m. som innehåller plast sorterar du i HUSHÅLLSAVFALL.

KARTONG

Platta till och vik ihop!

- METALLFÖRPACKNINGAR

JA: Konservburkar, tuber, kapsyler av metall och lock. Böj in vassa lock på konservburken. Låt korken på tuber sitta kvar.

NEJ: Burkar som innehåller färg- och limrester, sprayburkar och små gastuber lämnas som FARLIGT AVFALL. Metallskrot, t.ex. VVS-detaljer, stekpannor och andra produkter som inte är förpackningar, lämnas som GROVAVFALL eller HUSHÅLLSAVFALL. Returburkar lämnas mot pant i butik.

- GROVAVFALL

JA: Produkter av plast, metall och trä som ryms i kärlet.

NEJ: Förpackningar av plast och papper, sorteras i respektive kärl för PAPPERSFÖRPACKNINGAR, PAPPER, PLASTFÖRPACKNINGAR och KARTONG.

NEJ: FARLIGT AVFALL, sorteras i mindre mängder i FARLIGT AVFALL.

NEJ: Avfall som inte ryms i kärlet i återvinningsrummet, t.ex. möbler och byggavfall, tas till en återvinningsstation eller återvinningscentral.

- GLASFÖRPACKNINGAR

JA: Flaskor och burkar av färgat eller av ofärgat glas, sorteras i olika kärl: FÄRGADE och OFÄRGADE.

NEJ: Kapsyler, lock och korkar av metall eller plast. Ta av och sortera efter respektive material. Metallkapsyler och metallock i METALLFÖRPACKNINGAR, plastlock och plastkorkar i PLASTFÖRPACKNINGAR och korkar från korkek i HUSHÅLLSAVFALLET.

NEJ: Returflaskor lämnas mot pant i butik.

NEJ: Porslin, keramik och övriga glasprodukter, som inte är förpackningar sorteras i GROVAVFALL. Ljuskällor i kärlet för LJUSKÄLLOR

NEJ: Dricksglas ska sorteras i restavfall.

- SMÅELEKTRONIK

JA: Mindre elsladdar och mindre apparater som ryms i kärlet. Plocka ur batterier, om det går, och sortera i BATTERIER.

- BATTERIER

JA: Mindre batterier.

NEJ: Större batterier, typ bilbatterier lämnas på återvinningscentral.

- LJUSKÄLLOR

JA: Glödlampor, LED-lampor och energisparlampor. Sorteras i samma kärl.

- FARLIGT AVFALL

JA: Små mängder. Sprayburkar, nagellack, aceton, gastuber, färg- och limrester, kemikalier m.m., som klassas som miljöfarligt samt matolja. Läs på förpackningen! Små mängder. Ta med det som inte ryms i kärlen till återvinningscentral.

C. Till återvinningsstationer och centraler

- FARLIGT AVFALL

Det som inte ryms i kärlen i återvinningsrummet.

- TRÄDGÅRDSAVFALL

Större växter, jord mm. Mindre växter kan sorteras i HUSHÅLLSAVFALL.

- GROVAVFALL

Allt skrymmande som tar stor plats, eller inte ryms i kärlet för grovsopor i föreningens återvinningsrum, t.ex. möbler och byggavfall.

1-2 gånger om året hyr föreningen in containrar där större avfall kan lämnas, t.ex. möbler. Håll utkik! Styrelsen informerar om detta i förväg.