Hyra ut i andra hand
Hur ska man söka tillstånd i Brf Herden 8?
Förstahandshyresgäst respektive bostadsrättsinnehavare som önskar hyra ut i andra hand måste ha skriftligt tillstånd av styrelsen.
Frågor till styrelsen om uthyrning i andra hand kan du maila till uthyrning@brfherden8.se.
Styrelsen och SBC har kommit överens om att tillämpa följande rutin vid upplåtelse i andra hand:
Lägenhetsinnehavaren
- Skickar ansökningshandlingar om att få tillstånd till uthyrning direkt till styrelsen.
- Kopia av andrahandskontraktet ska bifogas ansökningsblanketten. (Vi vill veta vilka som bor i vår fastighet men vi lägger oss inte i villkoren i andrahandskontraktet.)
- Om man önskar hyra ut pga utlandsarbete ska även intyg från arbetsgivare som visar utlandsvistelsens tid bifogas.
Styrelsen
- Fattar beslut och informerar lägenhetsinnehavaren om beslutet.
- Om beslut beviljas översänds handlingarna till SBC för registrering.
SBC (hyresförvaltningen)
- Registrerar handlingarna.
- Registrerar särskild avi-adress mm enligt lägenhetsinnehavarens önskemål
Vad menas med ”upplåtelse” i andra hand?
I vardagligt språkbruk brukar man tala om att ”hyra ut i andra hand”. Lagtexten i Bostadsrättslagen använder dock begreppet ”upplåtelse av lägenheten”. Med upplåtelse menas då att man låter någon annan helt disponera lägenheten, dvs man har som lägenhetsinnehavare själv inte längre någon disposition (tillgång) till lägenheten. Upplåtelse är inte beroende av att man tar ut någon hyra, det väsentliga är huruvida lägenhetsinnehavaren har tillgång till sin lägenhet eller ej.
Upplåtelse (”uthyrning i andra hand”) kräver tillstånd av fastighetsägaren, dvs av bostadsrättsföreningens styrelse.
Att ha gäster eller inneboende i lägenheten, dvs samtidigt som man själv bor i lägenheten, kräver inte några som helst tillstånd av fastighetsägaren. Det är ju inte fråga om ”upplåtelse” i Bostadsrättslagens mening.
Vilka regler gäller?
Den 1 juli 2014 ändrades regleran kring andrahandsuthyrning. Avsikten med ändringen har varit att synen på bostadsrättsinnehavarens skäl ska vara mer generös jämfört med tidigare då det hette "beaktansvärda skäl".
För att få hyra ut i andra hand måste man ha ”skäl”. Föreningen ska inte heller ha ”befogad anledning” att motsätta sig att man hyr ut lägenheten.
Skäl kan exempelvis vara :
- arbete eller studier på annan ort
- vistelse på annan ort för vård av anhörig
- att man vill prova att bo tillsammans med ny partner
- att man köper en bostadsrätt för att bosätta sig i om några år då man går i pension
Man kan däremot inte räkna med att hyra ut i andra hand om man köper en bostadsrätt och aldrig flyttar in. Avsikten har ju då aldrig varit att bosätta sig där.
Det är också så att ju längre tid man hyrt ut sin lägenhet, desto svagare anses vissa av skälen vara till att få fortsätta hyra ut (exempelvis "provbo" kan man inte göra i flera år).
Vad gör man om föreningen säger nej?
Om föreningen nekar till uthyrningen eller inte accepterar den tid man vill hyra ut kan man vända sig till Hyresnämnden för prövning av frågan. Hyresnämndens beslut i frågor om andrahandsuthyrningar kan inte överklagas någonstans så såväl den boende som föreningen blir tvungen att rätta sig efter beslutet.
Mer om Hyresnämnden kan man läsa på domstolsväsendets webbplats www.dom.se eller på detta informationsblad.
Uthyrning utan tillstånd – vilka risker innebär det?
Såväl förstahandshyresgäst som bostadsrättshavare som önskar hyra ut i andra hand måste ha tillstånd av styrelsen. Upplåter man sin lägenhet i andra hand (oavsett om man tar ut hyra eller ej av andrahandshyresgästen) utan tillstånd riskerar man att bli uppsagd respektive att få bostadsrätten förverkad.
Vad ska (andrahands-)hyreskontraktet innehålla?
Av hyreskontraktet ska framgå hyran och den tid hyresavtalet ska gälla. Man bör också ange och förteckna den eventuella inredning som ingår i uthyrningen. Låt inte telefon ingå och låt hyresgästen teckna eget abonnemang på el.
Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, har tagit fram ett förslag på andrahandskontrakt som man kan använda om man vill.
Besittningsskydd – hur är man säker på att få tillbaka sin lägenhet?
Besittningsskydd, vad innebär det?
En bostadshyresgäst har i regel rätt till förlängning av sitt hyresavtal när hyresvärden säger upp avtalet och begär att hyresgästen skall flytta (besittningsskydd). Är hyresvärden och hyresgästen inte ense om att avtalet skall upphöra, avgörs tvisten av hyresnämnden. Till dess tvisten avgjorts har hyresgästen rätt att bo kvar i lägenheten. I besittningsskyddet ligger också att hyresgästen kan få uppskov med avflyttningen.
Besittningsskyddet gäller även när en lägenhet hyrs ut i andra hand längre tid än två år i följd.
Besittningsskyddet kan avtalas bort i vissa fall
Om hyresvärden och hyresgästen i en särskilt upprättad handling har kommit överens om att hyresgästen avstår från sitt besittningsskydd, gäller som huvudregel att överenskommelsen är giltig om den godkänts av hyresnämnden. Undantag finns från regeln om hyresnämndens godkännande.
Blanketter och mer information
Läs mer om besittningsskydd på Hyresnämndens webbplats. Där finns också blanketter som man med fördel kan använda!
Skatteregler vid uthyrning av bostadsrätt
Om man hyr ut sin lägenhet i andra hand måste man redovisa intäkterna för en sådan uthyrning vid den årliga inkomstdeklarationen. Hela inkomsten är inte skattepliktig. Läs mer på www.skatteverket.se (leta vidare efter ”Uthyrning av privatbostad”).