Energideklaration

Sveriges samtliga flerfamiljshus (ca 600 000 st.) och kontor ska enligt lag energideklareras senast 31 december 2008. Lagen har tillkommit efter ett EU-direktiv och syftet är att minska energiförbrukningen inom EU med 20 procent. Bostäder och kontor står för en tredjedel av Sveriges totala energianvändning. (Även landets samtliga villor måste energideklareras, men det behöver villaägarna bara göra om de ska sälja sina hus.)

Anticimex fick uppdraget av styrelsen och lämnade i juni 2008 in vår Energideklaration till Boverket. Härefter ska energideklaration göras var 10:e år.
Senast Energideklaration är gjord 2018-01-16 av Franska Bukten.

Energideklarationen innehåller uppgifter om:

  • byggnadens energiprestanda
  • obligatorisk funktionskontroll av ventilationssystemet (OVK) har utförts i byggnaden
  • radonmätning har utförts i byggnaden
  • byggnadens energiprestanda kan förbättras med beaktande av en god inomhusmiljö och, om så är fallet, rekommendationer om kostnadseffektiva åtgärder för att förbättra byggnadens energiprestanda
  • referensvärden som gör det möjligt för konsumenter att bedöma byggnadens energiprestanda och att jämföra med andra byggnader

Utöver själva energideklarationen gav Anticimex vid den första energideklarationen 2008 följande tre tips på möjliga energibesparingsåtgärder i vår fastighet.

Byte till centralstyrd innegivarteknik

Byggnadernas värmesystem styrs idag bl.a. via givare utomhus. Anticimex menar att man skulle kunna få en bättre värmestyrning om man istället använder givare som placeras inomhus i strategiskt valda lägenheter, innegivare. I branschen finns det delade meningar om detta verkligen är bättre. Förutom temperaturgivarna utomhus mäter vi även temperaturen på den frånluft som lämnar lägenheterna. Innan denna luft släpps ut i skorstenarna passerar den en värmeväxlare. Frånluftens värme återvinns till värmesystemet igen. Styrelsen har valt att för närvarande inte gå vidare med Anticimex förslag.

Vattenbesparingsprodukter

Anticimex menar att vi skulle kunna minska förbrukningen av varmvatten om vi installerade snålspolande munstycken på tappställena i alla lägenheter (kök, tvättställ och handdusch). Det är kanske så, men vi ser en del praktiska problem med detta eftersom många boende bytt ut lägenhetens ursprungliga kranar till nya. Dessutom är allt som fordrar tillträde till alla lägenheter inte alltid helt lätt att administrera. Slutligen är det dessutom så att enligt föreningens stadgar så är det medelemmarna som har underhållsansvaret för lägenhetens alla kranar. Juridiskt är det därför mer eller mindre omöjligt för föreningen att göra något åt lägenheternas kranar. Vi väljer därför för närvarande att avvakta med eventuella åtgärder.

Ventilation

Ett fungerande ventilationssystem minskar risken för problem med fukt och mikrobiell påväxt. Det är viktigt att luftomsättningen i lägenheterna är tillräcklig. Vårt ventilationssystem är intrimmat så att en viss mängd luft ska bytas ut varje timme. För att detta ska fungera är det viktigt att friskluftsintagen (bakom elementen) inte täpps för av de boende.

Det är också väldigt viktigt att boende som renoverar sina kök inte monterar nya köksfläktar på ett sätt som förstör lägenhetens ventilation. Kolfilterfläkt får exempelvis inte monteras direkt till fastighetens ventilationsrör. (Läs mer om detta i avsnittet "Vanliga frågor" på sidan Bygga om.)

Energideklarationen sammanfattas i en bild för varje byggnad. Skyltar med dessa uppgifter har satts upp i samtliga entréer.
Man upprättar en energideklaration för varje byggnad vilket alltså betyder tre energideklarationer för vår förening.

Uppgifter till försäljningsannonser

Från 1 juli 2012 ska uppgifter ur energideklarationen anges i försäljningsannonser för bostadsrättslägenheter. Uppgifterna är de som anges nedan och som också finns på de uppsatta skyltarna.

Motsvarande information (utdrag ur energideklarationen) finns på Boverkets hemsida www.boverket.se och sök vidare på energideklaration. Ange i sökformuläret "Kommun = Stockholm" och "Fastighetsbeteckning = Herden 8". Välj därefter önskad adress i det resultat som visas.
Alternativt kan man söka via Energideklarations-ID. Detta nummer framgår nedan.

S:t Göransgatan 96-102, Mariebergsgatan 30 (Energideklarations-ID: 817287)

Detta hus använder 85 kWh/m2 och år, varav el 28 kWh/m2.
Liknande hus 98-119 kWh/m2 och år, nya hus 80 kWh/m2.
Radonmätning är utförd. Ventilationskontroll är godkänd.

Arbetargatan 23 A-B (Energideklarations-ID: 817293)

Detta hus använder 85 kWh/m2 och år, varav el 28 kWh/m2.
Liknande hus 112-137 kWh/m2 och år, nya hus 80 kWh/ m2.
Radonmätning är utförd. Ventilationskontroll är godkänd.

Arbetargatan 27 A-B (Energideklarations-ID:817483)

Detta hus använder 83 kWh/ m2 och år, varav el 29 kWh/ m2.
Liknande hus 113-145 kWh/ m2 och år, nya hus 78 kWh/ m2.
Radonmätning är utförd. Ventilationskontroll är godkänd.

Radon

Enligt Miljöförvaltningen bör radongashalten kontrolleras med 10-15 års mellanrum. Miljöförvaltningen har 2005-11-21 och 2006-09-13 mottagit resultatet av de radonmätningar som gjordes i vår fastighet under 2005 och 2006. Mätresultatet har i varje lägenhet (och barnstugan) som mätts varit betydligt lägre än riktvärdet 200 Bq/m3.

Obligatorisk ventilationskontroll, (OVK)

OVK ska genomföras vart 6:e år i bostäder med den typ av ventilation som vår fastighet har samt vart tredje (tidigare vart annat år) i förskolor.

OVK genomfördes i bostäderna år 2015/2016 med godkänt resultat efter att de anmärkningar som vissa lägenheter fick hade åtgärdats.

OVK genomförts på förskolan senast 2020.