Åtgärder mot råttor på gården

Flera boende har hört av sig via felanmälan om att det är ovanligt många råttor på vår gård. Även förskolan har vid flertalet tillfällen haft påhälsningar och upplever detta som en stor olägenhet. 

Orsakerna till råttbeståndet är många, till exempel 

  • att råttorna flyttat hit från byggområdet vid Sankt Göransplan. 

  • att vi har en stor gård med mycket buskage som de kan förflytta sig i.  

  • att föda för råttorna alltför ofta återfinns både i och utanför papperskorgarna, vid pergolan och på andra ställen på gården. Ett exempel är pizzakartonger, vilket är mumma för gnagarna. 

Vår förvaltare, Spetsudden, har haft kontakt med vår skadedjursbekämpare Nomor som gjort ett platsbesök och gått igenom vår gård. De har identifierat flera nödvändiga åtgärder för att minska på problemet.  

Åtgärder som ska vidtas snarast: 

  • Serviceavtalet med Nomor utökas så att besök görs varje månad för att hantera fällor och gift enligt nya och skarpare krav. 
     
  • Papperskorgarna kommer att tas bort. Boende och besökare tex Kulturskolan på gården måste då ta med skräp hem och kasta i återvinning/hushållssopor istället.  
     
  • Mat ska inte lämnas på gården, i grill eller i papperskorgar. Detta gäller även det som tappas på marken. Allt ätbart tas med från alla platser på gården. Detta gäller även fram till dess att papperskorgarna är borttagna. 
     
  • Rensning av utrymme mellan hus och buskage en halvmeter kommer att göras för att ta bort råttornas naturliga stråk för förflyttning och för att komma åt råtthålen lättare. 
     
  • Inga privata saker får placeras längs fasaden på våra hus 
     
  • För boende med uteplats gäller att inga privata saker ska ställas utanför den egna uteplatsen, för att hålla föreningens område så fritt som möjligt från möjliga tillhåll för råttorna. 
     

Styrelsen rekommenderar även att undvika odling av sådant som är ätbart för råttorna på uteplatser och på gårdsodlingar. Alternativt bör dessa odlingar täcka över ordentligt så att råttor inte kommer åt dem. Boende med uteplatser bör också rensa även innanför egna uteplatsen för att eliminera möjliga tillhåll för råttorna även där. 

Med dessa åtgärder hoppas vi att råttproblemet försvinner inför den begynnande våren så att vi alla kan njuta fullt ut av vår vackra gård!