Brandsäkerhet: inga saker i trapphusen

Ställ ingenting som kan brinna i trapphusen, eller som kan minska framkomligheten vid brand.

Varje kvartal gör föreningen en brandrond i alla fastigheter. Den syftar till att få bort brandrisker, undvika skador på person och egendom vid brand, samt att underlätta Räddningstjänstens arbete. 

En återkommande anmärkning i protokollet är att det står eller ligger saker ute i trapphusen. Det kan vara allt från barnvagnar och rollatorer till leksaker, dörrmattor och prydnadssaker.

För ögonblicket kan det säkert vara praktiskt eller trivsamt, men allt detta innehåller brännbart material som kan förvärra ett brandförlopp. Tänk också på att något som ser ofarligt ut till vardags kan bli en dödsfälla för den som måste ta sig fram i en rökfylld trappuppgång. Det kan även utgöra ett hinder för ambulanspersonal vid sjukdomsfall som inte är kopplade till någon brand.

Vi uppmanar därför alla boende att ta in alla sådana saker i lägenheten, ställa dem i föreningens gemensamma förvaringsutrymmen eller i källarförråden. Tänk på att källargångarna också ska vara fria från saker.

När det gäller dörrmattor är de även ett hinder för trappstädningen och vi bör underlätta det arbetet så mycket som möjligt för personalen som utför det.